BLACK BLADE FRIDAY JE TU!
BLACK BLADE FRIDAY JE TU!

Viac ako 2 000 produktov v zľave

Základy ostrenia nožov

Ako naostriť nôž?

Základom je mať dobrý, ostrý nôž. S ostrým nožom je každý rez ľahší, rýchlejší a najmä bezpečnejší. V tomto článku nájdete všetky základné informácie o tom, ako si i vy profesionálne naostríte nôž.

Kedy je potrebné naostriť nôž?

Ako prvé si musíte dôkladne prezrieť čepeľ noža, tá vám pomôže v rozhodovaní o tom, ako veľmi treba nôž naostriť.

Ako otestovať čepeľ?

  1. Zľahka si čepeľ položte na necht palca a kĺžte ňou smerom od seba. V prípade, ak čepeľ kĺže po nechte bez zachytávania, s najväčšou pravdepodobnosťou bude jej hrana tupá.
  2. Na druhý test budete potrebovať kúsok papiera. Ten držte pred sebou a čepeľou režte smerom dole od ruky. Ak papier pod tlakom noža neprerežete, opäť je problémom málo naostrená čepeľ noža. Viac v článku ako otestovať ostrosť noža.
  3. Najvýhodnejšie je testovať rez nožom na materiáloch, ako sú zelenina, lano či kartón. V prípade, ak by ste pri rezaní museli vynaložiť veľkú silu, alebo ak by ste museli „pílkovať“, znamená to opäť - málo naostrenú čepeľ.

Uhol čepele

Uhol čepele sa bude líšiť v závislosti od štýlu a použitia noža. Tieto uhly sa zvyčajne pohybujú v rozpätí 10 – 35 stupňov. 10-stupňový uhol je veľmi jemná hrana (predstavte si holiaci strojček). Oveľa väčší uhol, napríklad 35 stupňov, nájdete na hrubej čepeli, ako je mačeta. Čím je uhol väčší, tým je hrana odolnejšia, čo znamená, že vydrží aj tvrdší rezný materiál. Čím menší je uhol, tým rafinovanejší a presnejší bude rez. Obidva uhly čepele sa udržia dlhšie ostré, keď ich budete používať na správne účely rezania.

Pri rozhodovaní sa, aký uhol chcete na svojom noži mať, stačí keď sa pozriete na odporúčanie výrobcu. Stupne sa môžu mierne líšiť a uhol čepele môžete ľahko upraviť pomocou produktov Work Sharp, ako je napríklad KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, ktorý sa nastavuje v krokoch po 1 stupni.

Pravidlo, ktoré musíte dodržať, je:

Oceľ a nože

Ocele sa medzi sebou líšia. Môžu byť mäkké, tvrdé či krehké. Pochopenie ocele vám pri ostrení pomôže. Pozrite si tento článok - https://www.knifestock.sk/noziarske-ocele-a35, ktorý obsahuje prehľadný rozpis typov ocele a informácie, ktoré sú prínosné pri ich ostrení.

Tvar čepele

Na základe tvaru čepele sa mení spôsob ostrenia. Ak máte typickú rovnú hranu, budete pri ostrení postupovať podľa krivky čepele. Čepeľ ako „tanto“ sa môže javiť ako výzva na ostrenie, aj keď je to v skutočnosti veľmi jednoduché! Naostrite dlhšiu hranu až k prvému bodu a potom s čepeľou manévrujte tak, aby sa ostrila iba kratšia horná hrana, druhá, ktorá opäť končí v bode, kde sa obe hrany pretínajú. Pri hrane so zúbkovaním zaostríte iba plochú stranu bez skosenia. Ak máte malé keramické brúsne kamene, napríklad WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER, alebo COMBO KNIFE SHARPENER môžete ľahko naostriť aj medzi zárezmi zúbkovaného ostria.

Aké brusivá by ste mali používať?

Posúďte stav svojho noža. Po hrubom brúsnom prostriedku siahnite vtedy, ak je hrana nekonzistentná alebo sú na čepeli úlomky. Odporúčame vám na to použiť: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. Ďalším dôvodom na použitie hrubšieho brusiva je, ak ostríte tvrdšiu oceľ. V takom prípade, keď je hrana ostrá, použite na jej doladenie stredné alebo jemné brusivo.

Prihláste sa na odber noviniek

Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!