Nožiarske ocele
- Ktorá oceľ je tá najlepšia?
- Má ten nôž, na ktorý si brúsim zuby dobrú ceľ, alebo je to blato?
- Bude mi ten nôž hrdzavieť?
- Zatupí sa rýchlo?
- Dokážem si ho vôbec sám nabrúsiť...?
- Aj Vy si kladiete takéto otázky?
Ak áno, tento článok by Vám mal pomôcť zorientovať sa v nožiarskych oceliach a ich kľúčových vlastnostiach. V tomto článku nebudú uvedené chemické zloženia jednotlivých ocelí, ani odborné výrazy z metalurgie alebo zo strojárstva. Chcem, aby tieto informácie pomohli aj tomu, kto o nožoch a oceliach nevie absolútne nič. Dúfam, že Vám tento zjednodušený prístup pomôže vybrať si ten správny nôž.
Kľúčové vlastnosti
Pri výbere ocele noža treba opäť zohľadňovať účel, na ktorý ho chcete primárne využívať.
Na úpravu potravín? Tu asi najviac oceníte stabilitu ostria a nerezovosť.
Na výlety do prírody? Tu sa Vám pravdepodobne zíde nôž z húževnatej ocele, ktorý len tak pri sekaní dreva na oheň nezlomíte, no na druhej strane budete chcieť, aby sa dal aj ľahko nabrúsiť, lebo u seba nemáte profesionálnu brúsku.
Na dennodenné nosenie? Opäť určite oceníte nerezovosť, keďže pot vie byť agresívny a onedlho by sa Vám na uhlíkovej čepeli objavili hrdzavé bodky, ktoré Vás určite nepotešia.
- Stabilita ostria - schopnosť ocele udržať ostrie počas používania. Či už používate nôž v kuchyni na potraviny, potrebujete prerezať špagát, rozrezať nejaký kartón, alebo si zaostriť konár na opekanie, nikoho nepoteší tupý nôž. Práve tu oceníte prémiové ocele, ktoré Vám vydržia ostré X násobne dlhšie, ako ocele z nižších tried.
- Húževnatosť - schopnosť ocele vydržať aj tvrdšie zaobchádzanie. Ak potrebujete mať pri sebe robustný nôž, s ktorým si hravo postavíte prístrešok, alebo nasekáte nejaké to drevo na oheň, alebo podobné činnosti, určite oceníte, ak to všetko Váš nôž prežije bez toho, aby mal vyštiepené ostrie, alebo sa dokonca zlomil. No nezabúdajte prosím, že na sekanie sú učené sekery a na páčenie páčidlá. Takže ak idete rúbať drevo pre babku, zoberte si radšej sekeru, ušetríte si tým kopu práce.
- Nerezovosť - túto vlastnosť určite oceníte, ak budete nôž používať vo vlhkom prostredí, alebo na prípravu jedál. Ak si myslíte, že na to, aby nôž zhrdzavel, treba roky, tak sa mýlite. Napríklad obyčajná paradajka alebo citrón Vám behom chvíle dokážu na noži s nízkou nerezovosťou vyčarovať rôzne obrazce, od drobných bodiek, cez sčernenú čepeľ, až po hrdzavé fľaky. Taktiež ak nosíte vo vrecku nôž každý deň, môže sa Vám stať, že ak sa o nôž nebudete starať, výpary Vášho potu Vám čepeľ ozdobia podobnými vzormi.
- Jednoduchosť brúsenia - toto je často veľmi podceňovaný a prehliadaný parameter pri výbere noža. Kúpite si špičkový nôž, z najlepšej ocele, dáte zaň nemalé peniaze. Istý čas ho budete používať s radosťou a nebudete si ho vedieť vynachváliť až kým jedného dňa nebude taký ostrý ako by sa Vám páčilo. Máte si ho čím naostriť? Garantujem Vám, že oceľová oslička Vám stačiť nebude, ani jeden brúsny kameň, ktorý používal Váš dedo kedysi na kosu. Ak teda uvažujete o prémiových oceliach, budete potrebovať aj kvalitný brúsny systém. Naopak ak viete, že budete nôž používať dlhšie, bez možnosti kvalitnej starostlivosti, určite oceníte, že si môžete nôž nabrúsiť doslova na kameni z rieky, alebo na obyčajnej šálke.
Dokonalá oceľ by znamenala vyváženú kombináciu všetkých týchto vlastností na čo najvyššej úrovni. O takúto ideálnu oceľ sa ľudia snažia celé stáročia a popredné oceliarske spoločnosti sa o to pokúšajú stále a predbiehajú sa kto príde s tým ideálom, ktorý však zatiaľ ešte neexistuje. Každá vlastnosť vyniká na úkor druhej, preto si musíte ujasniť, čo je pre Vás priorita. V tomto porovnaní uvidíte, aký obrovský je rozdiel medzi základnými oceľami a tými, ktoré sa radia k svetovým špičkám.
CPM-S110 M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Nerezová prášková oceľ s neuveriteľnou stabilitou ostria a výbornou odolnosťou voči korózii. Kvôli nízkej húževnatosti nie je vhodná na veľké pracovné nože a nabrúsiť ju je peklo.
M390 (Bohler Uddelholm) Rakúsko 60-62 HRC
Prášková oceľ, ktorá poskytuje vynikajúcu úroveň stability ostria, húževnatosti a odolnosti voči korózii. To všetko robí z M390 jednu z najobľúbenejších prémiových ocelí na svete.
CPM-S90V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Prášková oceľ obľúbená hlavne u amerických výrobcov. Vyniká hlavne stabilitou ostria. Nie je taká húževnatá ako M390 a ťažšie sa brúsi.
ZDP-189 (Hitachi) Japonsko 66-67 HRC
Jedna z najtvrdších ocelí používaných v nožiarstve. Je to skvelá oceľ, no zriedka využívaná hlavne kvôli svojej vysokej cene.
Elmax (Bohler Uddelholm) Rakúsko 60-61 HRC
Kvalitná prášková oceľ s vyváženými vlastnosťami. Oproti ostatným oceliam v danej kategórii sa vyznačuje jednoznačne lepšou brúsiteľnosťou.
CPM-20CV (Crucible Industries) USA 59-61 HRC
Vynikajúca stabilita ostria a veľká odolnosť proti korózii sú u tej istej ocele naraz nezvyčajné. CPM-20CV ponúka oboje. Skvelá voľba pre niekoho, kto hľadá skvelé rezné vlastnosti no s minimálnou starostlivosťou.
CTS-XHP (Carpenter) USA cca 64 HRC
Túto oceľ samotný výrobca označuje ako ekvivalent medzi 440C vďaka veľmi dobrej nerezovosti a D2 kvôli vysokej tvrdosti a dobrej húževnatosti.
CPM-M4 (Crucible Industries) USA 60-62 HRC
Prášková oceľ, ktorá je schopná zvládnuť takmer akúkoľvek úlohu. Vyniká stabilitou ostria a svojou vynikajúcou húževnatosťou. Na druhej strane ale vyžaduje extrémnu starostlivosť, aby sa predišlo korózii.
CPM-S35VN (Crucible Industries) USA 60-61 HRC
Prášková oceľ, ktorá je vylepšením ocele S30V. Má vyššiu húževnatosť, v surovom stave sa ľahšie obrába a je lepšie leštiteľná.
CPM-S30V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Prášková oceľ navrhnutá špeciálne na výrobu nožov. Táto oceľ s vynikajúcou odolnosťou proti korózii a stabilitou ostria je ideálna pre každodenné použitie ako aj pre outdoorové aktivity.
VG-10 (Takefu) Japonsko 59-61 HRC
Tradičná japonská oceľ, známa aj ako „zlatý štandard“. Výberom noža z tejto ocele určite nič nepokazíte a v posledných rokoch je táto oceľ cenovo naozaj dobre dostupná.
D2 59-61 HRC
Nástrojová oceľ vyvinutá na rezanie iných ocelí. D2 ponúka fantastickú húževnatosť a zachovanie ostria pre náročné používanie. Je však polonerezová, preto je potrebná patričná starostlivosť.
154CM (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Jedna z kvalitnejších ocelí používaných aj na výrobu príborov. Je to v podstate modifikovaná oceľ 440C a má skoro ideálnu rovnováhu všetkých štyroch kľúčových vlastností.
H1 (Myodo Metal) Japonsko 58-65 HRC
Jednoznačne oceľ s najlepšou koróziivzdornosťou. Nôž z tejto ocele môžete nechať vo vode, krájať čo chcete. Žiadna iná oceľ v tomto smere nevydrží tak veľa. Jej jedinou slabosťou je slabá stabilita ostria, no vo všetko ostatnom exceluje.
N690 (Bohler Uddelholm) Rakúsko 59-59 HRC
Veľmi obľúbená oceľ takmer u všetkých európskych nožiarskych firiem. Je to ekvivalent k oceli 440C no s lepšou koróziivzdornosťou.
14C28N (Sandvik) Švédsko 58-62 HRC
Vylepšená oceľ 12C27 s lepšou koróziivzdornosťou. Vo svojej cenovej kategórii určite jedna z najlepších ocelí na trhu.
1095 58-66 HRC
Najpoužívanejšia uhlíková oceľ. Výborne sa brúsi a ľahko dosiahnete naozaj jedovaté ostrie. Je veľmi húževnatá, slušne drží ostrie a je cenovo veľmi dostupná. Jej slabinou je slabá koróziivzdornosť, preto ju veľa výrobcov už od výroby poťahuje ochrannou vrstvou.
440C 58-60 HRC
Celosvetovo asi najpoužívanejšia oceľ. Je obľúbená hlavne pre dobrú rovnováhu všetkých svojich vlastností. Vynikajúci pomer ceny a kvality.
12C27 (Sandvik) Švédsko 57-59 HRC
Skvelá oceľ pre bežné použitie, ktorú vo veľkom používa Morakniv a Opinel. Na to, že sa používa na nože za pár eur, má naozaj skvelé vlastnosti. Pomer ceny a kvality je skoro bezkonkurenčný.
AUS-8 (Aichi Steel) Japonsko 57-59 HRC
Oceľ porovnateľná s 12C27, alebo 440C. Trošku horšie drží ostrie, no na druhú stranu sa zas veľmi ľahko brúsi.
8Cr13MoV (Ahonest) Čína 57-59 HRC
Čínska verzia AUS-8. O trošku lepšie drží ostrie, na druhú stranu je zas lacnejšia. Na výrobu svojich nožov ju používa napríklad aj Spyderco, Kershaw a pod.
440A 56-57 HRC
Aj keď sa táto oceľ používa už len na výrobu nožov nižšej cenovej kategórie, okrem stability ostria má ostatné vlastnosti na veľmi dobrej úrovni.
420 54-56 HRC
Najobyčajnejšia a najlacnejšia oceľ na výrobu nožov. Väčšina lacných a nobrandových nožov sa vyrába práve z tejto ocele. No ak Vám nevadí brúsiť nôž skoro každý deň, ostatné vlastnosti tejto ocele určite oceníte.
Rebríčky kľúčových vlastností
Odporúčame z kategórie Všetky kuchynské nože
XIN CUTLERY white buffalo horn japonský nôž 13cm XC107
Mikov 57-NH-18/Z kuchynský nôž na pečivo 18 cm
WUSTHOF sada
Victorinox vykosťovací nôž 16 cm 5.8401.16
Böker Manufaktur 03BO501 Forge šéfkuchársky nôž 34.5 cm
Herbertz univerzálny kuchynský nôž Gyuto 18 cm 347218
Victorinox vykosťovací nôž fibrox modrý 12 cm 5.6612.12
Victorinox nôž na paradajky žltý 6.7836.L118 11 cm