Ak sledujete rôzne kuchárske show či súťaže, s najväčšou pravdepodobnosťou ste si všimli kuchára, ktorý odborne prechádzal nožmi po ocielke, akú vidíte tu na obrázku. I vy môžete vlastniť jednu z takýchto ocielok, ak máte veľkú súpravu nožov.
Viete, čo je funkciou tohto nástroja? Ostrí nože, však? Ak si toto myslíte, tak sa mýlite. Tento nástroj, bez ohľadu na to, ako je označený, rozhodne nie je ostriacim nástrojom.
Ostrenie vs. honovanie?
Nástroj, o ktorom si mnohí myslia, že je na ostrenie, je v skutočnosti honovacia oceľ. Aký je teda rozdiel medzi ostrením a honovaním?
Aby sme poznali rozdiel, najskôr musíme vedieť, prečo a ako sa nože otupia. Keď sa nôž otupí, znamená to, že jeho ostrá hrana stratila na kvalite a hrana čepele už nie je správne zarovnaná v dôsledku používania. Aj keď je čepeľ stále ostrá, strata tohto vyrovnania už znamená, že nôž nebude správne rezať.
Ako teda nôž opäť získa svoju ostrosť a čepeľ svoje zarovnanie? Tu prichádza na rad ostrenie a honovanie:
- Honovanie: Ocielka tlačí ostrie noža späť do stredu a narovnáva ho. „Opravuje“ hranu bez toho, aby došlo k zbrúseniu väčšej časti materiálu čepele. Honovanie v skutočnosti nôž neostrí, ale ak sa vykoná správne, bude sa nôž javiť ostrejší, pretože ostrie čepele je teraz v správnej polohe. Honovanie by sa malo robiť často – v niektorých prípadoch, pri každom použití.
- Ostrenie: Na druhej strane ostrenie je proces, pri ktorom dochádza k úbytku materiálu ostria, aby sa získala nová ostrá hrana. Dá sa to urobiť pomocou vodného kameňa, brúsneho kameňa alebo elektrickej brúsky na nože (POZRITE SI NAŠU ELEKTRICKÚ BRÚSKU WORKSHARP). Brusiť nože stačí menej často ako ich honovať, raz mesačne alebo podľa toho, ako veľmi to nôž potrebuje.
Kedy je váš nôž ostrý?
Je dôležité vedieť, kedy je váš nôž tupý a vyžaduje si údržbu, aby ste s ním mohli bezpečne a s istotou krájať a sekať. Náš najobľúbenejší spôsob, ako zistiť, či je nôž ostrý, je nakrájať paradajku - pretože ostrý nôž sa ľahko prereže cez tvrdú kožu a mäkké vnútro. Ďalším spôsobom, ako otestovať ostrosť noža je pokúsiť sa prerezať kúsok papiera, ktorý držíte vo vzduchu.
Zaujímate sa o ostrenie nožov ? Máme pre vás všetko, čo potrebujete. Prejdite si náš katalóg výrobkov. Ak by ste potrebovali s niečím poradiť, sme vám k dispozícii.
Prihláste sa na odber noviniek
Zaujal Vás tento článok? Pridajte sa k ďalším spokojným odberateľom noviniek pomocou formuláru nižšie a získajte informácie o novinkách, akciách či exkluzivitách ako prví!
Odporúčame z kategórie Ocieľky
WUSTHOF Ocieľka keramická 26cm GP 3049710126
WUSTHOF Ocieľka guľatá 26cm GP 3049700726
WUSTHOF Ocieľka guľatá 32cm GP 3049700732
WUSTHOF Ocieľka guľatá 32cm GP 3049700632
WUSTHOF Sharpening Steel Rod 18 cm GP 3049700318
WUSTHOF Ocieľka guľatá 26cm GP 3049700626